Moharram

Moharram is de eerste islamitische maand. Vele belangrijke historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden op de 10de dag van deze maand. Deze gezegende dag noemen wij ‘Ashura’. Onze Profeet Mohammad صلى الله عليه وسلم heeft gezegd: ”Na het vasten in de maand Ramadan, is het beste om te vasten in de maand Moharram. Het vasten op de dag van Ashura zal uw zondes van het afgelopen jaar wissen.”

Toen de Profeet Mohammad صلى الله عليه وسلم in Madinah aankwam, zag hij dat de Joden aan het vasten waren op de dag van Ashura. Toen Hij naar de reden hierachter vroeg, antwoordden de Joden: ”Op deze dag werden de volgelingen van Hazrat Musa (Mozes) Alaihissalaam verlost van de Firaun. Hazrat Musa Alaihissalaam vastte op deze dag uit dankbaarheid en wij vasten op deze dag om zijn gewoonte, zijn traditie te volgen.” Hierop zei de Profeet Mohammad صلى الله عليه وسلم ” :Wij hebben meer recht op profeet Musa Alaihissalaam dan jullie. Oh Moslims! Jullie moeten je onderscheiden van de Joden, vast op de 9de en de 10de van deze gezegende maand.”

Speciale gebeden

  • 4 Rakaah op de dag van Ashura: In elke rakaat, na surah al-Fatihah dient surah al-Ikhlaas 50x gereciteerd te worden. Beloning: Allah zal uw zondes voor 100 jaar vergeven en Hij zal voor u 100 paleizen van licht klaarmaken in het Paradijs!
  • 4 rakaat op de dag van Ashura: In elke rakaat, na surah al-Fatihah dient surah al-Ikhlaas 11x gereciteerd te worden. Na salaam dient veelvuldig het volgende gereciteerd te worden: ”Subbuuhun qudduusun rabbunaa wa rabbul-malaa’ikah”. Beloning: Allah جل جلاله zal uw zondes van 50 jaren in het verleden vergeven en Hij zal voor op de Dag des Oordeel voor u een stoel van licht creëren.
  • 4 rakaah op de nacht van Ashura: In elke rakaah, na surah al-Fatihah dient 3x surah al-Ikhlaas gereciteerd te worden. Beloning: Allah جل جلاله zal zijn/haar graf verlichten
  • 100 rakaat op de nacht van Ashura: In elke rakaah, na surah al-Fatihah dient 3x surah al-Ikhlaas gereciteerd te worden. Na salaam dient de volgende dua 70x gereciteerd te worden: ”Astaghfirullaaha rabbi min kulli zanmbin wa atuubu ‘ilayh”. Beloning: De beloning hiervoor is grenzeloos!

Belangrijke data

01 Moharram: Islamitisch nieuwjaar
05 Moharram: Jaume wisaal Hazrat Syedna Fareed Uddin shakarganj رضي الله عنه
10 Moharram: Jaume Shohada e Karbala & Jaume Ashoora
14 Moharram: Jaume Wisaal Mufti e Azam e hind رضي الله عنه
28 Moharram: Jaume Wisaal Makdoem Sajjat Ashraf Jahangeer رضي الله عنه
29 Moharram: Jaume Wisaal Shah Waliullah Dehalwi رضي الله عنه